Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ nie tylko na funkcjonowanie całego organizmu, ale również na wygląd naszej skóry. Do gabinetów kosmetycznych coraz częściej trafiają osoby borykające się z różnymi rodzajami trądziku. Są to nie tylko nastolatkowie czy ludzie młodzi, ale również dorośli, którzy okres dojrzewania mają już dawno za sobą.
Wśród takich osób rewelacyjne efekty w terapii przynoszą odpowiednio dobrane wskazówki żywieniowe. Niestety, nie istnieje jedna, skuteczna dieta na trądzik, która będzie sztywno dostosowana do każdego pacjenta. Jest to zależne od wielu czynników, takich jak np. alergie czy nietolerancje pokarmowe czy współistniejące jednostki chorobowe oraz rodzaj trądziku. Przykładowo dieta przy trądziku u dorosłych będzie różniła się od diety przy trądziku różowatym, ponieważ inna jest etiopatogeneza obu dolegliwości.
Jak odżywianie wpływa na skórę?
Jak już wspomniałam, dieta ma bardzo duży wpływ na wygląd i kondycję skóry każdego człowieka. Oczywiście, w zależności od tego, jak wyglądają nasze nawyki żywieniowe, może mieć ona wpływ negatywny bądź pozytywny. Wygląd skóry odzwierciedla wszystko to, co dzieje się w naszym organizmie. Jeżeli odżywiamy się prawidłowo, dostarczamy wszystkich niezbędnych składników – mikro- i makroelementów oraz witamin, cera „odwdzięczy się” dobrą kondycją. U osób, których dieta bogata jest w tłuszcze trans pochodzące często z wysokoprzetworzonej żywności, dużą ilość węglowodanów prostych, mało kwasów omega, a posiłki nie są odpowiednio zbilansowane i ubogoenergetyczne nie możemy oczekiwać tego, że skóra będzie wyglądała dobrze.
Czego nie jeść przy trądziku?
Prowadząc pacjenta, który boryka się z problemem trądziku musimy pamiętać, że nie sama pielęgnacja i zabiegi, a również równowaga wewnętrzna organizmu jest bardzo ważna, aby terapia przynosiła zamierzone efekty. Dobrym pomysłem jest prowadzenie przez pacjentów dzienniczków żywieniowych, w których zapisują wszystko to, co spożywają w ciągu dnia i notatki z zależnościami, które zauważyli w przypadku cery czy samopoczucia. Taka prosta rzecz jest w stanie pomóc nam i samemu pacjentowi wyłapać to, czego organizm nie toleruje.
Dieta to jeden z głównych czynników nasilających trądzik. Dużą rolę w tej kwestii odgrywa insulinopodobny czynnik wzrostu typu 1 (IGF-1). Stymuluje on m.in. produkcję sebum. IGF-1 zwiększa głównie dieta z wysokim indeksem glikemicznym. Co ciekawe, stężenie tego czynnika jest większe w okresie dojrzewania, dlatego codzienna dieta przy trądziku młodzieńczym powinna ograniczać spożycie takich produktów, jak wyroby z białej mąki pszennej, chipsy, ryż biały czy słodkie, gazowane napoje. Oczywiście ograniczanie produktów z wysokim indeksem glikemicznym wpływa również doskonale w przypadku diety przy trądziku u dorosłych.
Innym produktem, który warto ograniczyć borykając się z trądzikiem jest mleko. Szczególną zależność zauważa się w przypadku spożycia mleka odtłuszczonego. Badania dowodzą, że taki rodzaj mleka zawiera w sobie więcej estrogenów, co za tym idzie przyczynia się do zaostrzania zmian skórnych. Mleko zawiera również związki podnoszące poziom wspomnianego już wyżej czynnika IGF-1.
Szczególną ostrożność należy zachować także w przypadku produktów, które zawierają serwatkę. Warto też zwrócić uwagę, czy dieta naszego pacjenta nie jest bogata w ukryty cukier, który również może zaostrzać trądzik. Zawierają go m.in. soki, owocowe jogurty czy gotowe dania. Bardzo ważna jest również eliminacja używek.
Trądzik pojawia się również często w przypadku problemów hormonalnych wynikających z restrykcyjnych diet, które były stosowane w przeszłości. Dlatego jeżeli nasz pacjent boryka się z typowym trądzikiem wynikającym z zaburzeń hormonalnych warto, aby udał się na konsultację do dietetyka.
A co w przypadku diety na trądzik różowaty? Tutaj należy dodatkowo zwrócić szczególną uwagę na ostre i gorące potrawy oraz alkohol. Trądzik różowaty często powiązany jest z problemami z układem pokarmowym, dlatego w tym wypadku warto, aby pacjent wykonał dodatkowe badania i w razie potrzeby udał się do dietetyka w celu opracowania specjalistycznej diety.
Co jeść na trądzik?
Dieta przy każdym rodzaju trądziku powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana. Dużą rolę odgrywa w niej cynk oraz selen, a także żelazo, które odpowiada m.in. za prawidłowy proces gojenia. Ten pierwszy znajdziemy w takich produktach, jak pestki dyni, kasza gryczana, płatki owsiane, biała fasola, gorzka czekolada czy migdały. Natomiast dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, tuńczyk, żółtko jaja, nasiona chia czy pestki słonecznika. Żelazo warto spożywać głównie w produktach odzwierzęcych, ponieważ jest lepiej przyswajana niż to pochodzenia roślinnego.
Ważną rolę odgrywają też kwasy omega. Znajdziemy je m.in. w rybach i dobrej jakości olejach roślinnych, a także orzechach. Wskazane są również produkty bogate w witaminę C, pełnoziarniste kasze i produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ogromną rolę w przypadku trądziku odgrywa również dobrze funkcjonująca mikrobiota jelitowa, dlatego należy zadbać o podaż produktów fermentowanych.
Dodatkowe sposoby walki z trądzikiem
W wielu przypadkach, oprócz odpowiednio skomponowanej diety. bardzo istotna jest także suplementacja. Powinna być ona jednak celowana i przemyślana. Zalecane jest przyjmowanie witaminy D3, której niestety nie jesteśmy w stanie dostarczyć w odpowiedniej ilości z pożywieniem, a pełni ona kluczową rolę w przypadku chorób skóry. Ponadto u osób, które nie spożywają dostatecznej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, warto pomyśleć o suplementacji kwasami omega. Dobre efekty przynosi często również indywidualnie dobrana probiotykoterapia. W przypadku innych parametrów warto wykonać badania, które potwierdzą nam, czy mamy do czynienia z niedoborami. W większości przypadków można je jednak uregulować pod okiem dobrego dietetyka.